Kişisel Gelişim Kitapları Analizi

Kişisel gelişim kitaplarını ikiye ayırmakta fayda var; problem odaklı ve büyüme odaklı.

Problem odaklı kişisel gelişim kitapları, uykusuzluk, stres, bağımlılık, kaygı ve depresyon gibi belirli sorunların nasıl üstesinden gelineceği konusunda tavsiyeler sunar.

Büyüme odaklı kitaplar, mutluluğu bulmak, hayattaki amacımızı keşfetmek, hedefler belirlemek, kariyerimizi ve ilişkileri geliştirmek gibi daha geniş, daha bütünsel konulara odaklanır.

Kişisel gelişim kitapları, hayatımızı nasıl yaşayacağımız hakkında insanlara rehberlik sunma presinsibiyle gelişiyor.

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

'Kurbağalar memeliler için ne ise, yazarlar da diğer yazarlar için öyledir; onların kitapları doğmaz, yumurtlanırlar

İnternet ortamında arama yaparken kriterlerimizden birisi hâline her şeyin en iyisini bulma takıntımız var. En iyi filmler, üstümüze yakışacak en iyi kıyafetler, en iyi kitaplar, en iyi kişisel gelişim kitapları gibi.

Sıfırdan başladığımız hayatta günlük rutinler o kadar hızlı ilerliyor ki, bizler, zamanın esiri konumunda olup, hayatımızın elimizden kayıp gittiğini düşündüğümüz böylesi boşluk anlarında iradesel tepki koymak istiyoruz. Bu vaziyeti gayet anlaşılabilir içgüdüsel refleks hâli olarak niteleyebilsekde, bu arzumuzun bizleri savunmasız bıraktığı gerçeğinide yadsıyamayız.

İnstagram’da felsefe üzerine hatırı sayılır izleyici kitlesine sahip sayfaya denk geldiğimde, sayfada filozofların yaptığı atıfların, dünya görüşlerinin paylaşıldığı bu sayfada ilgimi çeken birkaç içeriğe denk geldim. İsmini vermeyeceğim bir kitabın kapağı, kitaba ait cımbızlanan sözle ilişkilendirilmiş ve mutlaka okumamız emrolunuyor.

Emir kipi radikal gibi görünüyor olabilir, sadece ciddi bir yönlendirme olduğunu anlamamak zor değil. Şahsa ait kitapları okuyanların geridönüşlerini incelemeye başladım ve kendisi hakkında yüzeysel bilgileri talan etmeye başladım.

Filozoflara ait bazı aforimazları aparıp biraz değiştiriyor. Kendi özgün yazımsal aşamaları laçka bulunuyor. Açıkçası buraya kadar problem yok. Neticede her insan istediği şekilde kitap yazmaya özgürdür, ki insanların fikrine sunulan her eser de eleştiriyi göğüslemekle mükelleftir.

İşin sarpa sardığı noktaysa, görünenin arkaplanında ilerleyen çalışmalarda gizli. Bu yazar arkadaşımızın kitabının instagram sayfasında öneri olarak sunulmasının başlıca sebebi ortaya koyduğu reklam ücreti. Daha önceki kitaplarının palazlanma sebebiyse yüzbinleri bulan şahsi/işlettiği facebook sayfasında günaşırı kitabının pr çalışmasını yapması.

Açıkçası buraya kadar bahsedilen her detay, serbest piyasa koşulları içerisinde normal karşılanmalı. Düzenin bizlere emrettiği yönetim şekli buna dayanıyor.

En iyi kişisel kitapları, en iyi kitaplar, en en en.. Diye seyreden süreçlerde vakıf olmamız gereken husus, nitelikten ziyade sunulma şeklinin birincil önem arz ettiğinin bilincine yapacağımız vurgudur.

Ben bir doktrin öğretmiyorum. doktrin öğretmek anlamsızdır. Ben bir filozof değilim; zihnim felsefi değil. felsefe insanı hiçbir yere götüremez, götüremedi de. düşünen, sorular soran zihin öğrenemez. Bir sürü doktrin mevcut. ama her doktrin bir uydurmadır. in­sanların yarattığı bir kurgudur. Bir keşif değil bir icattır. insan beyni sonsuz sistemler ve doktrinler yaratacak kapasitededir. ne var ki gerçeği teoriler yolu ile bilmek imkansızdır. tıka basa bilgilerle dolmuş bir zihin cahil kalmaya mahkumdur.
Kişisel gelişim kitapları insanları geliştiriyor mu?

 

Ne kadar etkileyici bir pasaj değil mi? Aykırı tutumuyla insana motivasyon verici özelliği baş gösteriyor. Bu satırlar ünlü mistik guru ve spiritüel Osho’ya ait.

Osho, Hindistan’dan ayrılıp Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyalinte sıfırdan şehir kuruyor adeta. Kendi ritüelleriyle bezenmiş yüz bin kişilik tarikatı oluyor. Kendisi yazıya da karşıydı. Düşünmek azap vericidir, biraz salmamızı emrediyor. Bunu yaparken de doktrin öğretmiyor, doktrinler saçmadır ama 93 adet Rolls Royce marka araçla şehir turu atabiliyor.

“En iyi“ takısı almış her türlü tüketim nesnesi, en iyi kişisel gelişim kitaplarında sosyal medyadaki beğenme butonuna benzeyen algoritma ile gelişiyor. Like butonu en verimli olan neyse, bir sonraki gelecek gönderiler de like’ı en yüksek gönderiye benzeyemeye çalışması gibi.

Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı adlı kitap yazan birisinin hayatında sorunlarla baş başa kaldığında kafaya takmama sanatında anlattıkları kadar başarılı bir süreç geçiriyor mu?

İlişkiler hakkında öğüt veren kişisel gelişim kitabının yazarının hayatındaki ilişkileri ne kadar doyurucu ve anlamla örülü biliyor muyuz?

Mutluluğun formulü, evliliğin saadetinin sürdürebilir olması, arkadaş çevresi edinebilme, sorunlarla mücadele etmedeki irademiz, insan yönetimi, liderlik, insanları etkileme sanatı gibi mottosunun “şimdikinden daha iyi hissetmek” olduğu zibilyon adet kişisel gelişim kitaplarında, söylemle eylem arasındaki farktan bağımsız hareket etmek ne kadar doğru.

Kişisel gelişim kitapları ciddi bir küresel pazar durumunda. Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözü vardır. Talep sürdükçe, arz kesintiye uğramayacaktır.


Kişisel Gelişim Kitaplarındaki Teknikler

Kişisel gelişim kitaplarında söylemin etkinliği içerisinde yer alan mitlerle insan psikolojisinin ayrımı göze çarpıyor.

Bunlardan bazıları şöyle:

Öfkeni dışarı at, öfken de gidecek.

Araştırmalar öfkeyi ifade etmenin öfkenin kaybolacağını değil onu canlı tutabileceğini gösteriyor.

Olumlu Düşün

Hayatımız gerçekten berbat gittiğinde, kendimizi çöplüğün içerisinde yaşıyormuşçasına mutsuz, bitik hissettiğimiz anlarda, “olumluya odaklanarak kendinizi mutlu düşünün“ gibi motivasyon sarf edildiğinde, araştırmalar sonucun istediğimizin tam tersi istimatte ilerleyebileceğini gösteriyor. İçinde bulunduğumuz durumun sefaleti daha belirgin hâle gelebilir.

Aktif dinleyici olun

Sanıyorum ki kişisel gelişim kitaplarında ve psikologlar özelinde de çokça dillendirilen dinleme yetisinin önceliğinden dem vurulan bu argüman pratikte işlevselliği baltalanmış suni atılım gibi duruyor. Böylelikle partnerle daha iyi iletişim kurulabilir. Araştırmalara göre, çekici gözüken bu fikir, mutlu, sevgi dolu çiflerin kullandığı bir teknik değil. Aktif dinleyici olma sebebimiz kötü giden ilişkiyi kurtarmak için çırpınış gibi duruyor. Bu raddeye gelen ilişkinin kurtuluş çareleri anlamsız görünebilir.

Kendinizi Onaylayın

Kendini onaylama, düşük benlik saygımızı artırmamıza yardımcı olabilir. Lakin, araştırmalar bu tekniğin yeterince güçlü olmadığını gösteriyor. İnsan sosyal bir varlık ve yaşantımız içerisinde olumlu geri bildirimlere ihtiyacımız olabiliyor. "Benlik saygısı, bir ömür boyunca başkalarıyla olan etkileşimlerinizin toplamıdır ve bir gecede değişmeyecektir."

Kişisel gelişim kitaplarındaki öğütler, tavsiyeler yaşamlarımızın pratik sürecine etkisi içerdiği teorik motivasyondan bağımsız ilerleyebiliyor. Sorun şu ki, bu öğütler sadece yazarın kendi doğruları olabilir, insanların hayatına hiçbir etkide bulunmayabilirler.

Kişisel gelişim kitaplarında paylaşılan en önemli faktör kaderimizi değiştirebileceğimize inanç beslememizdir. Öğrenilmiş çaresizliğimize panzehir sunarlar.

Bu kitapları okuduktan sonra hayatımız daha iyiye gidebilir mi? Bence evet, ama sadece bir ihtimal dahilindedir. Gelişim kitaplarında olduğu gibi, psikologlarında kullandığı bir söz vardır; ben bütün tecrübemi, bilgi dağarcığımı okuyucuya/arayıştakine sundum. Hayatına adapte edecek olan yalnızca kendisi. Hali hazırda işe yarıyorsa, bunun nedeni kitaplardaki öğütlerin yetkinliğinden ziyade, insanların daha önce dikkat etmediği şeylere dikkat kesilerek kendilerini plasebo etkisine bırakıyor olmaları.

6 Yorumlar

  1. En ilginç kitle twitterda bir de blog yazarları arasında bir grupta, şöyle açıklayayım blog alemini kendi grupları sanan birkac insanın diğer yazarları dışlaması bir de twitterda Allahçılık oynayanlar 😂

    YanıtlaSil
  2. Güzel tespit: "Öğrenilmiş çaresizliğimize panzehir sunarlar."

    Bence hepimizin o panzehire ve ümide tutunmaya ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  3. Yararlı bir içerik olmuş. Herkes bir şey söyler öğüt verir ama herkes insana bir şey katamaz. İnsan daha çok kendi yaşayarak, tecrübe ederek öğrenir, çabalar. Yoksa bu kitapları okuyan herkesin az çok değişmesi lazımdı.

    YanıtlaSil
  4. Kişisel gelişim kitaplarını sevmeyenler de çok fazla. ''Şunu şöyle yap, bu böyle olacak'' tarzındaki kitapları sevmiyorum. O kitapları ne kadar okursanız okuyun kendinizin farkına varmadığınız zaman hepsi boş. Önce kendin farkındalık yaşayacaksın. Benim farkındalık yaşamama sebep olan kitaplardan biri Hayat Cesurlara Torpil Geçer'dir. Kitabı okuduktan sonra bazı şeyler değişti hayatımda ama önemli olan nokta bunu kitap dediği için değil, ben istediğim için yapmış olmam:)
    Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  5. osho okudum, kitapları iyi, ama hayatı, hatta dizisi de var, çok fena, krişnamurti oldukça iyi, söylediğin ayrımlar, düşünceler doğru tabii, yine de iyi kişisel gelişim kitapları faydalı olabiliyor, duruma göre, tartışılır konu gerçekten, yoga, reiki iyi örneğin, ama bu sektörden para kazanmak için bir dolu uydurma kitap ve yöntem de var tabii :)

    YanıtlaSil
  6. Yazıda bahsedilen araştırmalar için kaynak da eklense güzel olurdu

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski